Publicatii

0

Acordarea daunelor morale în cazul unui accident auto

România este pe primul loc în Europa în ceea ce privește numărul deceselor survenite în urma accidentelor rutiere, cu toate că statisticile Poliției Române indică faptul că are loc o oarecare scădere în ecuația accidente – morți – răniți grav. (10645 accidente, 3065 morți și 9403 răniți grav în 2008, comparativ cu 8624 accidente, 1951 morți și 8172 răniți grav în 2017).

În timp ce media europeană este undeva la 49 de morți în accidente rutiere la 1 milion de locuitori, în România există o medie dublă, de 98 de decese în accidente rutiere la același milion de locuitori. De vină pentru aceste cifre sunt: lipsa de infrastructură rutieră (autostrăzi), lipsa educației rutiere (conducere preventivă) și nu în ultimul rând, lipsa de autoritate a Poliției Rutiere. În cazul unui accident rutier soldat cu victime, indiferent că este vorba despre morți sau răniți, din punct de vedere juridic se poate ridica problema prejudiciului nepatrimonial, a daunelor morale.

Daunele morale în cazul unui accident auto se acordă pentru: moarte, suferințe fizice sau psihice, atingeri provocate armoniei fizice și înfățișării unei persoane, atingeri aduse onoarei, cinstei, prestigiului sau reputației unei persoane, restrângerea posibilităților ființei umane de a se bucura de plăcerile vieții, imposibilitatea de a mai presta muncă temporar sau permanent (încadrarea într-o clasă de handicap survenită în urma unui accident rutier).

În cazul unui accident rutier, aceste daune morale pot fi acordate atât persoanelor aflate în mașina condusă regulamentar (sau aparținătorilor acestora în cazul în care intervine decesul), cât și persoanelor aflate în mașina care a provocat accidentul rutier (sau aparținătorilor acestora în cazul în care intervine decesul, cu excepția șoferului vinovat). În mod normal, prejudiciul nepatrimonial este acoperit de asigurarea RCA a șoferului care produce accidentul (OUG 54/2016 Art. 12 Alin. (2) lit. a) în limita a 5 milioane de euro.

În cazul în care mașina care a provocat accidentul nu deține o poliță RCA validă, FPVS – Fondul de Protecție a Victimelor Străzii este entitatea care va acorda despăgubirile, potrivit deciziei Înaltei Curți de Casație și Justiție.

Pentru a recupera prejudiciul nepatrimonial, victimele unui accident rutier care au suferit vătămări corporale ori aparținătorii celor decedați în accident, trebuie să se îndrepte către instanța de judecată. Daunele morale pot fi obținute și prin înțelegere amiabilă (se negociază direct cu asiguratorul RCA), însă aceste cazuri sunt foarte rare. De cele mai multe ori este necesară deschiderea unui proces civil ori constituirea celor vătămați ca parte civilă într-un proces penal.

În cazul în care se ajunge în instanță, judecătorul este singurul care poate cântări situația și care poate stabili cuantumul daunelor morale pentru victimele unui accident rutier care au suferit vătămări, ori pentru aparținătorii celor decedați într-un accident rutier.

Nu există o formulă de calcul prestabilită pentru daunele morale, judecătorul este singurul în măsură să stabilească cuantumul acestora. Judecătorul va ține cont de toate consecințele negative suferite de către cei implicați în accident (cu excepția șoferului vinovat), va cântări modul în care viața socială și capacitatea de muncă au fost afectate pentru fiecare persoană în parte. Sarcina lui nu va fi una foarte simplă întrucât trebuie să evalueze situația cât mai aproape de adevăr, nu trebuie să cadă într-o extremă sau alta. Calcularea prejudiciului nepatrimonial este o operațiune delicată.

Daunele morale trebuie să reprezinte sume de bani care să corespundă cu consecințele accidentului rutier pentru fiecare victimă în parte ori pentru aparținătorii celor decedați, acestea nu trebuie să fie nici sume derizorii dar nici sume mai mari decât este cazul, astfel încât să apară în discuție tentativa de îmbogățire fără just temei.

În cazul în care are loc un eveniment nefericit, un accident rutier soldat cu vătămări corporale sau chiar decese, pentru acordarea de prejudicii nepatrimoniale este necesară contractarea unui avocat specializat în daune morale din accidente auto, fiind vorba despre deschiderea unui proces civil în acest scop, ori constituirea celor vătămați (inclusiv a aparținătorilor victimelor decedate dacă este cazul) ca parte civilă într-un proces penal.

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *