Alegerea unui cabinet de avocatură
În acest moment există peste 6000 de cabinete de avocatură numai în București și o medie anuală de 2 milioane de cauze intrate la instanțele judecătorești (civil și penal) din România. Conform acestor statistici oferite de insse.ro, serviciile juridice sunt la mare căutare. În momentul în care o persoană are nevoie de reprezentare juridică, are mai multe opțiuni la dispoziție: poate să meargă la un cabinet de avocatură (entitate juridică în care activează de obicei un singur avocat specializat în câteva ramuri ale dreptului) sau poate să meargă la o societate de avocatură (entitate juridică în care activează mai mulți avocați și ce acoperă de obicei toate ramurile dreptului).
Lucrurile se complică atunci când un client trebuie să aleagă cel mai bun cabinet de avocatură (mai ales dacă nu a mai avut de-a face în trecut cu instanțele de judecată), în situația în care numărul acestor entități este destul de ridicat.
Recomandările celor din jur pot să fie o soluție, internetul de asemenea poate să ofere un oarecare feedback pozitiv sau negativ pentru anumite cabinete de avocatură, însă cei care au nevoie de servicii juridice mai au la dispoziție câteva indicii care-i pot ajuta să-și dea seama de seriozitatea și de competența unui cabinet de avocatură.
Alegerea unui cabinet de avocatură
Competența, vechimea, experiența, rata de succes
Alegerea cabinetului de avocatură se face înainte de toate în funcție de statistici. Foarte multe procese câștigate pe o anumită speță transformă cabinetul de avocatură respectiv într-unul perfect pentru clienții care au o problemă similară/asemănătoare. Vechimea în barou poate de asemenea să fie atributul unui cabinet de avocatură serios, deși există și foarte mulți avocați tineri care sunt capabili să ducă la bun sfârșit un proces, fără probleme. În plus, un cabinet al unui avocat incompetent nu va ajunge niciodată să fie renumit într-un oraș, fie el din provincie sau din capitală. Un cabinet de avocatură serios va avea întotdeauna un renume bun, se va vorbi de bine despre el și va fi recomandat.
Locația unui cabinet de avocatură
Un cabinet de avocatură amplasat într-un cartier mărginaș, rău famat sau greu accesibil, nu transmite seriozitate. Un avocat serios întotdeauna va avea grijă să-și aleagă o locație într-o zonă bună care denotă prestanță și încredere. Clienții trebuie să poată ajunge simplu către locație indiferent că vor să vină pe jos ori să folosească mașina personală, autobuzul sau metroul. Un birou de avocatură cu amplasare necorespunzătoare poate simboliza și o lipsă de respect față de client.
Suprafața unui cabinet de avocatură
Suprafața unui cabinet de avocatură poate să denote neseriozitate și lipsă de respect față de clientelă. Atunci când vin oamenii la cabinet pentru a pune la punct detaliile unui proces și stau înghesuiți, avem de-a face cu neseriozitate. Este imperios ca într-o astfel de locație să existe suficient spațiu astfel încât toată lumea să se simtă relaxată și oarecum în siguranță, la adăpostul gândului că au intrat într-un cabinet de avocatură foarte serios.
Ordinea dintr-un cabinet de avocatură
Ultimul lucru pe care și-l doresc clienții este să ajungă pe mâna unui avocat dezordonat. Dezordinea din birou reflectă din păcate (sau din fericire pentru cei care sunt în căutarea celui mai bun cabinet de avocatură) dezordinea din viața individuală, dezordinea caracterului respectivului avocat. Atunci când sunt în joc mize importante precum libertatea, drepturile fundamentale ale omului, proprietatea sau familia, un avocat ordonat este obligatoriu.
Personalul colaborator ori auxiliar
Personalul auxiliar existent într-un cabinet de avocatură poate scoate în evidență dacă acel cabinet este sau nu serios în ideea în care un avocat serios nu va tolera angajați neserioși ori nesoluționarea întocmai și la timp a spețelor ce îi sunt încredințate. Este reputația sa în joc.
Ce înseamnă personal colaborator ori auxiliar neserios într-un cabinet de avocatură
- Lipsa de respect față de clienți manifestată prin ignorarea lor în momentul în care aceștia intră în cabinet. Nimic nu e mai urât decât să intre un client înăuntru și să nu fie băgat în seamă, să se simtă practic omul invizibil. Oricât de aglomerați ar fi angajații cabinetului, aceștia trebuie să salute clientul și să-l întrebe ce anume dorește.
- Lipsa de respect față de clienți manifestată prin modul de adresare, prin modul de a le răspunde la întrebări. Personalul auxiliar trebuie să aibă un respect deosebit pentru oamenii cu care intră în contact zilnic, pentru clienții acelui cabinet de avocatură. Așa e normal și firesc să fie într-o societate civilizată, într-o încăpere în care domnește ideea de lege, de dreptate, de respect față de oameni și nu în ultimul rând, de ajutorare a celor care au probleme juridice. În fond și la urma urmei, nu degeaba, nu de plăcere vin oamenii la un avocat.
- Lipsa de implicare în anumite sarcini apărute la rugămintea directă a clienților cabinetului. Tratarea cu indiferență a clientului este cea mai importantă dovadă a lipsei de seriozitate. Deși personalul auxiliar al unui cabinet de avocatură are sarcini bine trasate prin fișa postului, uneori faptul că se implică activ în rezolvarea unor probleme pentru clienți face diferența între un cabinet serios și unul neserios.
- Întârziere nejustificată în redactarea documentelor cruciale. Există documente care de obicei trebuie redactate urgent, o întârziere poate atrage după sine necesitatea de a cere un termen în plus la proces. Un termen în plus la proces nu înseamnă altceva decât timp pierdut, iar un client care intră într-un cabinet de avocatură nu-și dorește așa ceva (mai ales că în România, procesele intrate pe mesele judecătorilor durează foarte mult). Dacă se constată această întârziere chiar de la începutul colaborării, este semn clar că acel cabinet de avocatură nu este unul serios și că o reorientare ar fi mai mult decât binevenită.
Onorariul perceput de un cabinet de avocatură
Onorariul este întotdeauna un subiect sensibil, dar un cabinet de avocatură serios va știi să își prezinte oferta astfel încât să fie toată lumea mulțumită. Un avocat serios va trata problema onorariului de la prima întâlnire și va include și cheltuielile suplimentare, pentru care va avea grijă să aducă chitanțe astfel încât clientul să poată recupera aceste sume în instanță sub forma de cheltuieli de judecată. Un onorariu derizoriu poate să aducă în prim plan incompetență, lipsă de experiență sau chiar neseriozitate. Un avocat serios va avea întotdeauna un onorariu care să corespundă cu volumul de muncă depus pentru client, onorariu care va fi trecut obligatoriu în contractul de reprezentare juridică semnat între el și persoana fizică sau juridică reprezentată.