Publicatii

Cabinet avocatura Sector 3

Cum alegem un avocat de încredere, competent și de succes

Cabinet avocatura Sector 3 – Atunci când căutăm să colaborăm cu un avocat în vederea soluționării unei probleme de natură juridică cu care ne confruntăm, trebui avute în vedere mai multe aspecte, ce ne vor ajuta în mare măsură în demersul nostru.

Un prim sfat ar fi acela de a cere referințe ori recomandări din partea unor persoane de încredere. În această privință, recomandările primite din partea rudelor, colegilor de muncă, prietenilor ori altor cunoștințe se vor putea dovedi a fi foarte utile. În situația în care vreuna sau mai multe dintre aceste persoane s-au confruntat anterior cu anumite probleme juridice, există probabilitatea ca ele să împărtășească cu dumneavoastră o parte din experiența lor, recomandându-vă un avocat care le-a ajutat să rezolve cu succes problema respectivă sau, dimpotrivă, sfătuindu-vă să vă feriți de anumiți avocați cu care au interacționat.

Cea mai dezirabilă situație ar fi, desigur, aceea de a cunoaște în mod direct, ca rudă, prieten sau cunoștință, un avocat, chiar și în situația în care acesta este specializat în alte domenii de drept decât cel căruia îi aparține speța dumneavoastră. O astfel de persoană vă va putea recomanda cu siguranță unul sau mai mulți colegi avocați, specializați în genul de spețe precum cea a dumneavoastră și care, implicit, se vor putea ocupa mult mai bine de aceasta.

O a doua recomandare în alegerea unui avocat potrivit pentru speța dumneavoastră este aceea de a căuta referințe despre acesta pe internet. Trăim într-o eră digitală în care informații prețioase pentru noi se află la doar un click distanță, lucru pe care trebuie să știm să-l apreciem și să-l fructificăm în favoarea noastră deopotrivă. Alegerea unui avocat nu se mai face nici în sala în care au loc ședințele de judecată și nici pe holurile tribunalelor. În prezent putem accesa informații despre avocați înainte de a începe o colaborare cu aceștia, precum ar fi pregătirea lor teoretică, aria lor de specializare ori rezultatele profesionale pe care aceștia le-au obținut de-a lungul carierei lor.

Putem afla de asemenea informații despre portofoliul lor, opiniile clienților ori articolele pe care anumiți avocați le-au avut în publicații de specialitate ori pe blog-urile lor personale și aparițiile pe care aceștia le-au avut în presa scrisă sau cea audio-vizuală. Să nu ținem cont de toate acestea ar fi cel puțin o naivitate, dacă nu chiar o decizie greșită în momentul în care urmează a ne decide asupra avocatului ce ne va consilia, reprezenta și asista juridic. Este foarte adevărat că toate aceste informații culese din mediul on-line nu reprezintă singurul criteriu pe baza căruia ne vom alege un avocat, însă la fel de adevărat este faptul că ar fi total contraindicat să apelăm la avocați complet absenți din spațiul virtual, despre care nu putem afla mare lucru prin alte metode ori despre care am putea afla ulterior că au fost implicați în afaceri controversate sau la limita legii.

Asemeni unei consulații la doctor, relația cu avocatul trebuie să fie una deschisă și cât se poate de sinceră. Față de avocat nu trebuie să ascundem sau să omitem aspecte ce privesc în mod direct speța noastră, oricât de inconfortabile sau nefavorabile ar fi acestea. Rolul avocatului nu este acela de a ne judeca pentru faptele noastre, ci acela de a ne ajuta, cunoscând toate datele problemei, să identificăm cea mai bună soluție pentru speța cu care ne confruntăm.

Atât aspectele pozitive, care ne avantajează, cât și cele care ne-ar putea scădea șansele de a obține un rezultat favorabil în cazul, spre exemplu, al unui litigiu, trebuie să fie cunoscute de la bun început de către un avocat, pentru ca el să-și poată pregăti cazul temeinic și în perfectă cunoștință de cauză, nimic nefiind mai neplăcut pentru acesta decât să aibă parte ulterior de surprise în fața celeilalte părți sau a instanței de judecată.