Publicatii

Daune morale accidente auto

Subiectul daune morale accidente auto este de interes pentru orice persoană. Indiferent dacă suntem șoferi experimentați sau doar pietoni, întotdeauna va exista riscul ca, pe parcursul vieţii, să fim victime ale accidentelor rutiere. Pentru a afla care sunt obligaţiile şi drepturile persoanelor vătămate în urma accidentelor rutiere, cel mai recomandat lucru ar fi să consultaţi un avocat.

Daune morale accidente auto

Daune morale accidente auto – drepturile unei persoane vătămate

În ceea ce priveşte drepturile unei persoane vătămate în urma unui accident rutier, considerăm că cel mai important dintre acestea este dreptul de a fi despăgubit pentru prejudiciile morale şi materiale pe care persoana în cauză le-a suferit în urma respectivului accident.

Despăgubirile ce pot fi obținute în urma unui accident rutier 

O parte din aceste despăgubiri este reprezentată de daunele materiale, ce includ cheltuielile victimelor cu spitalizarea, tratamentul medical şi toate cheltuielile care vor decurge din boala, infirmitatea, rănile sau traumatismele suferite în urma accidentelor.

De asemenea, victima are dreptul și la rambursarea cheltuielilor ocazionate de reparaţia autoturismului în care se afla, precum şi a prejudiciului rezultat din lipsa de utilizare a acestuia, a eventualelor cheltuieli de judecată avansate de către victimă sau a cheltuielilor aferente soluţionării pe cale alternativă a litigiului.

Cum pot fi dovedite cheltuielile?

Toate aceste cheltuieli vor trebui să fie dovedite prin facturi, chitanţe sau alte documente justificative, pentru a putea fi acordate în instanţă sau achitate de bună-voie de către asiguratorul RCA. Lucrurile tind  să se complice la acordarea daunelor morale.

Ce sunt daunele morale și cum pot fi dovedite?

Daunele morale sunt despăgubirile acordate pentru a compensa traumele psihice și/sau cele fizice, survenite în urma unui accident rutier. De asemenea, daunele morale se pot cuantifica ca şi beneficiul nerealizat prin lipsa de la locul de muncă, intervenţia unei incapacităţi de a lucra ulterior accidentului, încadrarea în clasele de handicap din cauza infirmității suferite în accident, etc. În ceea ce priveşte evaluarea acestora, cuantificarea prejudiciului moral nu se supune unor criterii legale de determinare, ci va fi apreciată în mod subiectiv de către instanţa de judecată, care va ține cont de consecinţele negative suferite de persoanele implicate și de măsura în care acestora le-a fost afectată viaţa şi situaţia profesională.

Cine poate primi despăgubiri în urma unui accident?

Despăgubirile se acordă şi pentru persoanele, victime ale accidentului, care s-au aflat în maşina care a produs accidentul, cu excepţia conducătorului auto vinovat de acest fapt. Aceste daune vor fi suportate de către asiguratorul RCA al făptuitorului, iar dacă suma datorată va depăşi valoarea stabilită prin polița RCA, restul va fi acoperit de cel din vina căruia a fost produs accidentul.

 Pentru detalii despre serviciile noastre click aici.