Din nefericire, starea precară a infrastructurii rutiere din țara noastră, coroborată cu îmbătrânirea tot mai accentuată a parcului auto existent la nivel național și totodată cu creșterea semnificativă a acestuia au făcut ca în ultimii ani țara noastră să se claseze printre primele țări din Europa ca număr de accidente auto grave, soldate cu vătămări corporale și decese.
Astfel, venind în întâmpinarea acestei realități și totodată a solicitărilor din ce în ce mai numeroase primite din partea persoanelor fizice, victime ale accidentelor auto ori membri ai familiilor acestora, privind reprezentarea și asistarea juridică în cadrul dosarelor având ca obiect obținerea de daune materiale și morale datorate de către asiguratorii RCA ca urmare a producerii de accidente rutiere soldate cu pagube materiale și/sau vătămări corporale, SCPA Murar și Asociații a decis creșterea gradului de implicare în această materie a dreptului asigurărilor, dedicând în vederea soluționării acestor spețe avocați specializați în această direcție.
Răspunzând cerințelor pieței și totodată din dorința de implicare activă în protejarea drepturilor legale ale victimelor acestor accidente, echipa de profesioniști în dreptul asigurărilor din cadrul SCPA Murar și Asociații vă stă în permanență la dispoziție în privința oricăror întrebări ori nelămuriri cu privire la dreptul dumneavoastră de a beneficia de despăgubiri din partea companiilor de asigurări în cazul în care, din cauza unui eveniment rutier nefericit, ați suferit o vătămare corporală ori traumă psihică sau o persoană apropiată dumneavoastră a suferit traume ori vătămări corporale ori a decedat.
Indiferent dacă dețineți sau nu documente cu privire la accidentul în cauză, eliberate fie de către poliție, fie de către autoritățile medicale competente, situația de fapt și culpa celui vinovat vor putea fi în cele din urmă dovedite, urmând ca dumneavoastră să beneficiați de întregul nostru sprijin logistic și profesional în vederea recuperării daunelor de la compania de asigurări la care respectivul eveniment a fost asigurat. Chiar și în situația în care autoturismul sau persoana care a provocat accidentul nu erau asigurați cu privire la producerea unui astfel de eveniment, ori atât persoana autoare a accidentului, cât și masina în cauză nu au putut fi identificate, nu există riscul ca persoana ori persoanele beneficiare ale despăgubirilor să nu fie în cele din urmă despăgubite, răspunderea pentru achitarea daunelor trecând din sarcina asiguratorului în cea a Biroului Asigurărilor Auto din România.
Este important de reținut faptul că, în marea majoritate a acestor cazuri asiguratorul RCA al celui vinovat de producerea evenimentului are obligația legală de a despăgubi fie victima accidentului, în situația în care aceasta a rămas în viață, fie pe rudele ori apropiații săi, în situația în care victima accidentului a decedat în urma acestuia. Despăgubirile datorate de către asigurator sunt de două feluri, respectiv daunele materiale suferite de către victimă ori familia acesteia în urma accidentului auto (contravaloarea reparației autoturismului, cheltuieli cu spitalizarea, prejudiciul cauzat prin incapacitatea de muncă, etc.), precum și eventualele daune morale pe care victima ori familia sau apropiații acesteia le-au suferit ca urmare a producerii evenimentului nefericit. Atât cuantumul daunelor materiale, cât și cel al daunelor morale fie pot fi evaluate de către solicitantul(ții) despăgubirilor, în cazul în care se urmărește obținerea acestora de la asigurator pe cale amiabilă, fie vor fi evaluate de către experți autorizați, în cazul în care dosarul ajunge în instanță ca urmare a refuzului asiguratorului de a despăgubi victima ori apropiații acesteia în cuantumul solicitat de către aceștia. Cuantumul cumulat al despăgubirilor datorate de către o companie de asiguratori victimei unui accident rutier ori familiei acesteia variază în funcție de natura și complexitatea consecințelor accidentului auto, putând ajunge chiar la valori de sute de mii ori milioane de lei.
Beneficiarii despăgubirilor acordate de către asiguratorii RCA pot fi victima(ele) în viață ale accidentului, în afara șoferului care a provocat accidentul (inclusiv cea/cele aflată(e) în același autoturism cu șoferul vinovat), precum și membrii familiei ori apropiații victimei(lor) decedată(e) în urma accidentului.
În privința tuturor situațiilor mai sus amintite, avocații noștri specializați în materia asigurărilor vă vor putea reprezenta interesele cu rapiditate și profesionalism, atât în etapa amiabilă a recuperării daunelor datorate de către compania de asigurări, prin purtarea de negocieri cu reprezentanții acesteia, cât și, în situația în care asiguratorul nu va fi de acord cu acordarea despăgubirilor în cuantumul solicitat de către dumneavoastră, în etapa judiciară a dosarului, respectiv în fața instanței de judecată, oferindu-vă cea mai bună soluție juridică în vederea obținerii despăgubirilor la care aveți dreptul legal.
Vă așteptăm să apelați la profesionalismul avocaților noștri și la calitatea serviciilor juridice oferite, ce vă vor asigura șanse reale de reușită privind recuperarea daunelor de la companiile de asigurări. Vă stăm la dispoziție pentru orice întrebări ori neclarități cu privire la procedurile amiabile și judiciare necesare în acest sens! Analiza dosarului dumneavoastră nu implică costuri din partea clientului!
Alegerea avocatului în vederea recuperării daunelor de la asiguratori
Întotdeauna când veți alege partenerul cu care doriți să porniți la drum în vederea obținerii daunelor de la companiile de asigurări, trebuie ținut cont de următoarele aspecte deosebit de importante și de la care nu trebuie niciodată să faceți rabat:
- Gradul de răspundere profesională a partenerului. Întotdeauna o colaborare cu un avocat/societate de avocatură, membri ai Uniunii Naționale a Barourilor din România vă va oferi garanții sporite din punct de vedere al răspunderii profesionale în tratarea cazului dumneavoastră față de o colaborare cu orice altă persoană ce nu deține această calitate și cu care dumneavoastră veți dori încheierea unui contract în vederea recuperării daunelor de la asigurator. Astfel, spre deosebire de aceste alte entități, Avocatul se supune Legii nr. 51/1995 a profesiei de avocat, Statutului profesiei de avocat, precum și Codului deontologic al profesiei de avocat, fiind ținut să răspundă în fața organelor de control ale Baroului pentru modul de desfășurare a întregii sale activități profesionale. Totodată, întocmai spre protejarea intereselor clienților săi, avocatul are obligația legală de încheiere a unei polițe de asigurare de răspundere profesională, menită să acopere eventualele prejudicii produse acestora prin neinstrumentarea/instrumentarea defectuoasă a cazului încredințat spre soluționare.
- Experiența în domeniu. Deși există foarte multe persoane care afirmă fie verbal, fie prin intermediul web-siteurilor că dețin o vastă experiență în recuperarea daunelor de la asiguratorii RCA, întotdeauna este recomandat să verificați veridicitatea acestor afirmații, fie prin obținerea de recomandări, fie prin analizarea informatiilor comunicate de către persoanele în cauză.
- Capacitatea reală de câștigare a cazului. De multe ori, lipsa unui onorariu fix de avans, necesar acoperirii cheltuielilor de gestionare a cazului (logistică, onorariul avocaților, deplasări și cazare, etc.) poate ascunde nesiguranța prestatorului serviciului juridic cu privire la câștigarea cazului, acesta solicitând doar un comision/onorariu de succes la momentul recuperării banilor. În majoritatea cazurilor, neperceperea unui onorariu fix la demararea procedurilor de recuperare a daunelor de la asigurator este menționată ca o facilitate acordată clientului, acesta din urmă nepunându-și problema dacă nivelul calității serviciilor ce urmează a fi prestate îi vor asigura în cele din urmă reușita în recuperarea sumelor datorate de către asigurator. Trebuie avut în vedere faptul că, odată pierdut un dosar în instanță, atât în faza de fond, cât și în calea de atac, beneficiarul despăgubirilor nu mai poate deschide un alt dosar având același obiect, hotărârea instanței de judecată, rămasă definitivă, având putere de lucru judecat. În privința avocatului, Statutul profesiei de avocat îi interzice acestuia încheierea unui contract de asistență juridică al cărui onorariu să fie exclusiv unul de succes, cuantificat de cele mai multe ori sub forma unui comision procentual din suma recuperată clientului. Astfel, un contract ce prevede doar acordarea unui astfel de onorariu este de drept nul din punct de vedere legal, orice activitate prestată de către avocat în baza unui asemenea contract făcându-se deci cu încălcarea legii.
- Comunicarea în relația cu clientul. Cu cât partenerul cu care veți colabora în vederea recuperării despăgubirilor datorate de către asigurator prezintă mai multe date de contact (numere de telefon fix, număr de fax, adrese de e-mail arondate unui domeniu web, existența fizică reală a unui sediu, etc.) ori un număr crescut de persoane angajate în cadrul profesiei (avocați, personal auxiliar, etc.), cu atât clientul va avea o mai mare siguranță în privința menținerii unei strânse și permanente legături cu avocatul pe întreaga perioadă de desfășurare a dosarului.
- Transparență și corectitudine. În cazul fiecăruia dintre dosarele înaintate spre analiză societății noastre, având ca obiect recuperarea despăgubirilor/daunelor datorate de către companiile de asigurări, echipa de profesioniști ai asigurărilor din cadrul SCPA Murar și Asociații va studia temeinic fiecare aspect al cazului, va analiza cele mai bune variante de acțiune aplicabile speței în cauză și va înainta clientului o radiografie corectă și completă a dosarului, ce va releva cu mare acuratețe situația reală în care clientul se găsește, precum și șansele de reușită ale acestuia. Transmiterea către client de informații eronate cu privire la șansele sale de reușită în cadrul unui anumit dosar de recuperare daune de la asiguratori, în sensul supraevaluării acestora, nu doar că este imorală din punct de vedere al deontologiei profesionale, dar va produce și un mare deserviciu acestuia, procedurile judiciare aplicabile în astfel de situații, precum și instrumentarea ulterioară a dosarului conducând de multe ori la rezultate nesatisfăcătoare pentru client (ex: pierderea dosarului, obținerea de daune în cuantum nejustificat de mic, etc).