Publicatii

0

Cabinet avocatura Bucuresti

Necesitatea asistenței juridice în cazul persoanelor fizice și juridice

Dată fiind situația economică, pe de o parte, precum și percepția oamenilor în general față de serviciile pe care avocații le oferă, pe de altă parte, există în România multe persoane care nu știu când este important să apeleze la un avocat și când nu. Multe persoane preferă să-și rezolve problemele prin resurse proprii, fără a apela la avocați, dar nepunându-și problema dacă această decizie va genera costuri (sub toate aspectele) mai ridicate decât cele care ar fi fost implicate în situația rezolvării problemei în cauză prin intermediul unui avocat.

Unele dintre cele mai frecvente situații juridice de acest gen o reprezintă cazurile civile, în care o persoană poate prejudicia sau produce o vătămare unei alte persoane. Atunci când o persoană fizică suferă o astfel de acțiune din partea unei alte persoane fizice, primul instinct al celei dintâi va fi să apeleze organele de poliție. Acest gest nu este neapărat inutil, însă este posibil ca poliția, din varii motive, să-și decline competența cu privire la implicarea în respectiva problemă. Chiar și în situația în care organele de poliție vor aprecia că rezolvarea situației în cauză este de competența lor, nu există nicio garanție asupra faptului că, odată demarată investigarea cazului, rezultatul va fi unul pozitiv sau satisfăcător pentru persoana reclamantă. În aceste situații oamenii ajung să-și contacteze rudele sau cunoștințele pentru a se informa, vor căuta pe internet situații similare, pierzându-se astfel timp prețios, iar siguranța persoanei vătămate putând fi pusă în pericol. Tocmai de aceea, în astfel de situații se recomandă apelarea la un avocat specializat în soluționarea acestora.

Atunci când vă aflați într-un impas, iar situațiile dificile vă presează emotional, de multe ori ați putea fi determinat(ă) să luață decizii care nu sunt întotdeauna cele mai potrivite. Putem vorbi în astfel de situații despre divorț, custodia copiilor, negocieri și decizii referitoare la bunurile mobile sau imobile, testamente, etc. În toate aceste cazuri avocatul nu va fi implicat emoțional și va putea propune cele mai bune soluții.

Daca aveți o afacere, care ar fi primul colaborator care vă vine in minte? Cei mai mulți ar răspunde probabil ”contabilul”. Așa este, contabilul e cel care ne ține evidența financiară si cunoaște toate noutățile din domeniul în care lucrează, respective cel financiar-fiscal. Dar ce faceți cu celelalte documente? Contractele comerciale pe care le semnăm atât cu furnizorii, cât și cu clienții, contractele individuale de muncă ori cele de comision, mandat, etc., adresele pe care le trimitem diferitelor instituții, răspunsuri la adresele primite din partea acestora, precum și multe alte documente de acest gen sunt acte pe care de foarte multe ori suntem tentați să le luăm de la prieteni, cunoscuți, parteneri sau din diverse alte surse, precum internetul, fără a reflecta asupra importanței tuturor acestor documente și a faptului că neadaptarea lor la concretul activității noastre comerciale și chiar a firmei în sine ne pot aduce grave prejudicii prin consecințele juridice pe care le pot genera.

Mai ales la început, atunci când afacerea este mică, oamenii au tendința să se bazeze pe astfel de documente care provin din diverse surse, care se potrivesc cât de cât situației și care oferă din acest punct de vedere o minimă siguranță.  Există însă multe astfel de persoane care au folosit acest tip de abordare și care, în final, au avut parte de experiențe neplăcute, tocmai din cauza lacunelor și a lipsei de consistență juridică a documentelor în cauză. Concurența comercială reprezintă în momentul de față unul dintre principalele motive care a început să-i determine pe administratorii companiilor să apeleze la serviciile juridice oferite de un avocat. Întrucât o mare parte a acestor persoane afirmă inițial că se descurcă singuri și că nu este necesară avansarea de costuri suplimentare pentru firmă, aferente serviciilor juridice, concurența acestor companii va dori în permanență să câștige teren în competiția comercială și va investi bani pentru a-și atinge acest obiectiv. Concurența va fi tot timpul informată asupra chestiunilor legate de domeniul de activitate a societății, noutățile legislative generale în materie comercială, legislația privind angajații, contractele cu partenerii comerciali, etc. Astfel de firme vor apela la consultanța juridică de la inființare și până când compania va ajunge la maturitate, moment de la care asistența oferită de către o casă de avocatură va deveni o necesitate permanentă, ce va asigura în continuare bunul mers al firmei.

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *