Avocat accidente rutiere in Bucuresti
Proceduri de urmat în cazul implicării într-un accident de circulație
Avocat accidente rutiere in Bucuresti – În cazul implicării într-un accident rutier, șoferii trebuie să aibă în minte în primul rând faptul că, în funcție de circumstanțe, trebuie anunțate organele de poliție. Acest lucru este absolut obligatoriu atunci când în urma accidentului a rezultat vătămarea corporală a uneia sau a mai multor persoane.
De asemenea, acest lucru poate fi făcut de către oricare dintre persoanele implicate în accident, în măsura în care autovehiculele au fost grav avariate, ori nu se poate stabili cu exactitate gradul de vinovăție al fiecăruia dintre șoferii implicați, organele de poliție urmând a constata, în urma declarațiilor obținute și a măsurătorilor efectuate, acest aspect. În situația în care în urma producerii accidentului au rezultat doar ușoare daune materiale ale autovehiculelor implicate, șoferii pot încheia un constat amiabil de accident, fără a mai fi necesară anunțarea organelor de poliție asupra producerii accidentului.
Avocat accidente rutiere in Bucuresti – prevederile codului rutier
Din punct de vedere juridic, Codul rutier prevede care anume sunt evenimentele ce sunt considerate ca fiind accidente rutiere de circulație și implicit care sunt evenimentele ce vor genera obligații specifice părților implicate, precum cele anterior menționate. Un accident de circulație se caracterizează prin mai multe elemente particulare, obligațiile celor implicați aflându-se în directă legătură cu acestea:
- în cazul accidentelor în urma cărora a rezultat vătămarea corporală sau decesul uneia sau a mai multor persoane, șoferii implicați în accident vor fi obligați să nu schimbe poziția mașiniilor, așa după cum aceasta a rezultat în urma coliziunii;
- în aceeași situație, șoferii implicați în accident vor avea obligația de a nu modifica în niciun sens starea în care se prezintă locul accidentului sau să îndepărteze urmele acestuia fără încuviințarea organelor de poliție în acest sens, după efectuarea cercetărilor necesare;
- este interzis consumul de alcool și/sau de substanțe psihoactive între momentul producerii accidentului și până când concentrația de alcool în aerul expirat al persoanelor implicate în accident va fi testată sau recoltarea de probe biologice acestora va fi efectuată (dacă este cazul).
Testarea sau recoltarea de probe biologice va fi făcută pentru următoarele categorii de persoane:
- conducătorul de autovehicul (autoturism, microbuz, camion, autotractor, autoutilitară, autocar, etc.);
- conducătorul de tractor forestier sau agricol;
- conducătorul de tramvai;
- instructorul auto atestat care este în procesul de instruire practică pentru obținerea permisului de conducere;
- examinatorul autorităților competente în timpul desfășurării probelor practice pentru examenul pentru obținerea permisului sau pentru toate categoriile și subcategoriile acestuia.
Dacă aceste ultime obligații, respectiv interdicția de a consuma alcool și/sau substanțe psihoactive în condițiile mai sus amintite, nu sunt respectate de către persoanele în cauză, se va considera că rezultatele testării și cele ale analizei de probe biologice recoltate reflectă starea respectivei persoane de la momentul producerii accidentului.
În cazul accidentelor în care nu se impune din punct de vedere legal anunțarea organelor de poliție, iar șoferii implicați nu aleg să facă în mod voluntar acest lucru, există anumite recomandări pe care aceștia trebuie să le urmeze, precum ar fi scoaterea cât mai grabnică a vehiculelor avariate de pe partea carosabilă ori, dacă configurația drumului nu permite acest lucru, deplasarea acestora cât mai aproape de bordură sau de acostament și semnalizarea lor corespunzătoare.