Publicatii

Avocat bun Bucuresti

Sfaturi utile în alegerea celui mai potrivit avocat pentru speța dumneavoastră (I)

Avocat bun Bucuresti – Cum găsim și după ce criterii alegem un avocat bun? Avem nevoie, pentru speța noastră, de un avocat cu adevărat bun?

Când anume și în ce fel pot și este indicat să comunic cu avocatul meu? Care este cel mai bun lucru pe care trebuie să îl fac atunci când avocatul cu care colaborez sau intenționez să colaborez nu îmi inspiră încredere și care este onorariul corect pe care un avocat îl va percepe?

Răspunsul la toate aceste întrebări îl putem afla împreună lecturând cele descrise în cuprinsul prezentului articol, ce conține o serie de sfaturi utile pe care le puteți urma pentru a alege un avocat cât mai potrivit și care să vă asigure șansele cele mai mari de reușită în privința speței dumneavoastră.

Un prim sfat ar fi acela de a vă asigura că avocatul pe care l-ați ales exercită profesia în mod legal. Conform legii, profesia de avocat poate fi exercitată doar de către persoanele care sunt înscrise în tabloul avocaților din cadrul barourilor județene, membre totodată ale Uniunii Naționale a Barourilor din România. Pentru a fi sigur că persoana la care ați apelat întrunește această calitate și că nu face parte dintr-o structură paralegală ilegală, substituindu-se astfel calității de avocat, vă recomandăm verificarea Tabloului avocaților din România, la secțiunea avocaților definitivi, și având totodată grijă ca avocatului în cauză să nu-i fi fost retras, dintr-un motiv sau altul, dreptul de exercitare a profesiei (secțiunile avocați incompatibili sau avocați radiați).

Un alt sfat pe care îl apreciem a fi util de urmat este acela de a căuta un avocat specializat în domeniul juridic în care aveți nevoie, respectiv cel al speței dumneavoastră. Legea avocaturii nu impune unui avocat specializarea pe un anumit sau anumite domenii de competență și practică juridică, orice avocat având libertatea de a-și alege singur aria de specializare sau chiar să evite o specializare în sine, încercând astfel să acopere mai multe sau chiar toate ramurile de drept. Astfel, pentru un client o soluție eficientă sub aspectul raportului costuri/beneficii va fi colaborarea cu un avocat poate mai puțin notoriu, dar specializat în domeniul juridic din care face parte speța cu care clientul se confruntă. Desigur, drept exemplu, nu este recomandat ca în momentul în care este nevoie de un avocat specializat în divorțuri să se apeleze la un avocat specializat în drept penal ori viceversa.

O altă recomandare utilă ar fi aceea de a se apela la un avocat ce-și exercită profesia în baroul local în circumscripția căruia se va realiza efectiv soluționarea speței clientului. Deși legea avocaților permite oricărui avocat definitiv să-și practice profesia în fața oricărei instanțe, instituții publice ori terț pe întregul teritoriul României, este recomandat ca în spețele a căror soluționare se realizează în proximitatea fizică a clientului (același oraș ori același județ), să se apeleze la un avocat local. Per a contrario, în cazurile în care soluționarea speței se va produce la o depărtare fizică substanțială față de domiciliul ori sediul clientului, este indicat ca avocatul cu care se va proceda la instrumentarea cauzei (audiere, dosar de instanță, reprezentare în fața instituțiilor statului, etc) să facă parte din baroul județean în circumscripția căruia se va realiza soluționarea speței. În acest sens, pe lângă evitarea costurilor legate de deplasarea și cazarea unui avocat de la domiciliul/sediul clientului sau onorariul crescut al acestuia cauzat de imposibilitatea instrumentării altor spețe pe durata deplasării, vom putea miza, în această a doua situație, și pe experiența și abilitățile relaționale ori inter-profesionale ale unui avocat obișnuit cu mersul lucrurilor din localitatea ori județul în care își desfășoară în mod uzual profesia.