Publicatii

0

Casa de avocatura

Casa de avocatura – Avocat sau casă de avocatură? Utilitatea apelării la un avocat atunci când situația o impune

Oricând și în orice circumstanță se poate ivi în viața fiecărei persoane o problemă juridică pe care pur și simplu nu știm de unde să o apucăm și cum să o rezolvăm. Într-o astfel de situație, avocatul va fi persoana care ne va putea ajuta să trecem cu bine peste problema respectivă. El ne va putea da sfaturi, iar în cazul acuzațiilor penale sau chiar a unor procese de acest gen, el ne ajuta să ne cunoaștem drepturile, obligațiile prevăzute de legea penală, precum și punctele forte sau cele slabe ale cazului nostru.

Avocatul cunoaște procedurile penale și implicit modalitățile cele mai eficiente de a prezenta cazul în fața instanței de judecată. În funcție de modul în care acesta va pleda în fața judecătorului și a celorlalte părți implicate în proces, avocatul va avea un impact mai mic sau mai mare asupra desfășurării procesului și implicit a rezultatului acestuia. Aparte de situația spețelor penale, putem avea nevoie de un avocat și în cazul unui divorț, a unei dezbateri de moștenire ori a unui pretins prejudiciu cauzat de către o terță persoană. În timp ce unii avocați acoperă mai multe arii de competență, implicându-se în spețe surprinzător de variate, alții aleg să se specializeze pe un singur domeniu de competență sau cel mult 2-3 aparținând aceleiași arii de drept.

În unele cazuri, după apariția problemei juridice pe care este necesar să o rezolvăm, lipsa de reacție imediată în sensul angajării unui avocat în această direcție va putea conduce la o înrăutățire rapidă și considerabilă a situației noastre juridice. În alte circumstanțe, rolul avocatului poate fi acela de a oferi consultanță și asistență juridică în sensul prevenirii apariției unor probleme de natură juridică ce ar putea cauza prejudicii în termeni de timp pierdut, energie consumată și bani risipiți. Spre exemplu, în situația deciziei de a înființa o firmă în parteneriar cu o altă/alte persoană(e), avocatul vă va putea consilia cu privire la avantajele și dezavantajele diferitelor acorduri de parteneriat.

În același timp, o recomandare utilă ar fi aceea de a apela la colaborarea cu o casă de avocatură, în raport cu alegerea unui avocat ce-și exercită profesia sub forma unui cabinet individual de avocatură, iar aceasta din mai multe motive obiective. Unul dintre acesta este acela ca în cadrul unei case de avocatură lucrează mai mulți avocați, specializați în diverse ramuri de drept. Puteți avea astfel garanția faptului că asupra speței dumneavoastră, deși instrumentată în cele mai multe cazuri de un singur avocat, se vor apleca, dacă este necesar, mai multe persoane, rezultatul final al demersului juridic fiind superior celui obținut în cazul colaborării individuale cu un avocat. În plus față de aceasta, șansele ca un avocat ce-și exercită în mod individual profesia să fie supra-încărcat de dosare, neavând astfel timp să se ocupe corespunzător de fiecare speță în parte și să-i acorde acesteia atenția și volumul de muncă cuvenit, sunt mult mai mari ca în cazul unei case de avocatură, acolo unde speța va fi de la bun început încredințată unui avocat ce se poate ocupa în mod optim de aceasta.

 

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *