Publicatii

0

Avocat daune accidente auto

Constituirea dosarului de daună materială în cazul accidentelor auto 

Accidentele de circulație produc, prin definiție, daune materiale proprietarilor mașinilor implicate. Privitor la identificarea părții(lor) responsabilă(e) de producerea accidentului, precum și la recuperarea de la aceasta/acestea a prejudicului cauzat, vă punem la dispoziție, în cele ce urmează, un scurt ghid privind procedurile necesare a fi urmate într-o asemenea situație. Conform legislației în vigoare, evenimentele vor fi considerate accidente de circulație doar în cazul in care au avut loc pe drumuri deschise pentru circulația publică.

Pentru întocmirea unui proces-verbal de constatare amiabil sau emis de către pompieri, poliție ori alte organe competente, mai multe date vor fi necesare a fi menționate în cuprinsul acestuia, precum ar fi locul în care a avut loc accidentul, topografia locului și numărul imobilului lângă care a avut loc accidentul, în afara localității putându-se menționa și kilometrul la care a avut loc accidentul, direcțiile în care au circulat vehiculele implicate în accident, numărul mașinilor implicate, indicatoarele, restricțiile existente în zonă și regulile de circulație din zona accidentului, datele personale ale conducătorilor implicați, datele de identificare ale martorilor, dauna produsă și ora la care a avut loc accidentul.

Dacă una sau mai multe mașini au suferit avarii grave și nu mai pot fi pornite, este necesar ca acestea să fie împinse în afara carosabilului, urmând ca acest aspect să fie menționat și organelor de poliție constatatoare ale accidentului. Pentru vehiculele care sunt avariate în timp ce staționează, este necesară contactarea organelor de poliție aferente sectorului de drum în care s-a produs accidentul.

Este foarte important de reținut faptul că, în cazul în care în urma accidentului au rezultat vătămări corporale ușoare sau grave, este esențial ca poziția mașinii(lor) implicată(e) în accident să nu fie modificată până la sosirea organelor de poliție. De asemenea, șoferii implicați în accident nu trebuie să părăsească locul accidentului, acest lucru putând fi interpretat drept părăsire a locului accidentului sau intenție de sustragere de la recoltarea probelor biologice. În cazul accidentelor din care rezultă victime omenești, accidentul se va anunța la numărul de telefon al dispeceratului brigăzii de poliție rutieră și se va aștepta sosirea ambulanței, precum și a organelor de poliție.

După întocmirea procesului-verbal de constatare a accidentului, pentru deschiderea unui dosar de daună vor fi necesare următoarele documente: procesul-verbal de constatare a accidentului, după caz, autorizația de circulație, fotocopie după cartea de identitate a mașinii, fotocopie după permisul de conducere, fotocopie după certificatul de înmatriculare al autoturismului conducătorului vinovat (pentru situația în care mașina avea poliță RCA validă în momentul în care a avut loc accidental), după caz, împuternicirea/procura de reprezentare din partea firmei proprietară a autoturismului avariat, fotocopii ale certificatului de înmatriculare și carte de identitate ale mașinii avariate, fotocopie a permisului de conducere al șoferului autoturismului avariat, fotocopie după asigurarea CASCO (dacă este cazul).

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *