Publicatii

0

Daune accidente rutiere

Răspunderea civilă și delictuală în cazul accidentelor rutiere

În cazul în care sunteţi victimă a unui accident rutier şi aţi suferit daune materiale ori vătămări corporale, aveţi dreptul la despăgubiri utilizând poliţa RCA a şoferului vinovat. În situația contrară, în care sunteţi răspunzător de producerea accidentului, nu vă veți putea repara maşina pe propria asigurare RCA şi veți avea nevoie de o asigurare CASCO, pentru că doar aceasta va acoperi riscurile eventualelor daune produse din culpa dummneavoastră.

După producerea unui accident, veți avea nevoie de un proces-verbal de constatare de la poliţie ori formularul de constatare amiabilă, în funcţie de caz. Cel din urmă este folositor numai în cazul în care amândoi şoferii vor fi de acord cu completarea identifcă a celor două exemplare. Atunci când este deschis un dosar de daună, în primul rând este important să se ia legătura cu asiguratorul ce urmează a realiza despăgubirea, indiferent dacă agenția contactată este cea la care a fost încheiată poliţa iniţial.

Compania va stabili care este valoarea despăgubirilor datorate, calculul acestora fiind efectuat în baza unor algoritmi şi având la bază preţurile practicate în perioada respectivă de serviceurile auto specializate în reparaţii.

A fi implicat într-un accident  rutier  reprezintă un eveniment nefericit, însă este totodată și o problemă cu care ne putem confrunta în orice moment. Chiar dacă este regretabilă, poziţia de parte vătămată într-un accident rutier, fie că este vorba despre victimă sau despre rudele acesteia, implică o serie de drepturi pe care este bine să le ştiţi în cazul în care va fi nevoie să le exercitaţi.

Producerea accidentului rutier care se soldează cu decesul victimei sau cu vătămarea sa corporală determină începerea cercetărilor contra făptuitorului, pentru săvârșirea infracţiunii de omor din culpă sau vătămare corporală din culpă, concomitent cu posibilitatea ca partea vătămată reprezentată de victimă sau de aparţinători, în cazul în care victima decedează, să se constituie ca şi parte civilă pentru acoperirea prejudiciul cauzat, indiferent dacă acestea sunt reprezentate de cheltuielile de spitalizare sau de funeralii, daune materiale ori morale, etc.

Atunci când are loc un accident auto, răspunderea vinovatului pentru prejudiciul cauzat se stabilește prin aplicarea legislaţiei în vigoare, care stabileşte forme concrete ale răspunderii și totodată și unele particularităţi tipice, ce provin din faptul că maşina implicată beneficiază de asigurare civilă obligatorie. Din perspectiva aceasta, rezultă angajarea răspunderii asiguratorului pentru toate prejudiciile cauzate de către șoferul vinovat în urma producerii accidentului rutier soldat cu vătămarea corporală a victimei sau cu decesul cesteia, în afara excepțiilor prevăzute de normele de drept civil şi penal şi legislaţia specifică a asigurărilor.

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *