Publicatii

0

Firma de avocatura

Alegerea avocatului potrivit pentru afacerea dumneavoastră (II)

Cel mai important aspect pe care trebuie să îl aveți în vedere, atunci când intenționați începerea unei colaborări juridice cu un avocat, este specializarea sa în domeniul de interes al dumneavoastră. Cu alte cuvinte, concentrați-vă pe tipul de avocat de care aveți cu adevărat nevoie.

Majoritatea avocaților de afaceri se pot ocupa doar de nevoile cele mai comune (des întâlnite) ale unei societăți. Aceasta ar putea include inființarea unei societăți comerciale, crearea unui acord de parteneriat cu o altă companie sau elaborarea de contracte comerciale comune. Din acest punct de vedere, este bine să vă asigurați, înaintea demarării oricărei colaborări cu un avocat, de faptul că documentele pe care acesta le va redacta vor fi personalizate în funcție de nevoile dumneavoastră specifice. Nu este nicio problemă dacă, în vederea realizării acestui demers, avocatul va începe de la un șablon, pentru că uneori nu este nevoie să reinventăm roata. Cu toate acestea, de la un anumit punct încolo, avocatul dumneavoastră va trebui să facă ceva mai mult decât doar să apese butonul imprimantei și să vă prezinte un document spre semnare.

Dacă aveți nevoie doar de înregistrarea unei mărci comerciale sau aveți doar o simplă întrebare legată de legea fiscală, atunci vă puteți concentra pe un avocat specializat în aceste domenii. Dacă sunteți în căutarea unui avocat la modul general, care să reprezinte un consultant pe termen lung pentru afacerea dumneavoastră, atunci este de preferat un avocat de business, acesta putându-vă pune ulterior în legătură cu specialiști, de la caz la caz. Acest lucru poate fi evitat în situația în care alegeți să colaborați cu o societate de avocatură medie sau mare, în interiorul acestei cu siguranță regăsindu-se avocați specializați în aproape toate ramurile dreptului comercial.

Un avocat specializat

Găsiți un avocat care întelege – sau dorește să descopere – piața, domeniul sau nișa în care dumneavoastră activați. Aveți nevoie de un avocat general de business. Însă dacă acel avocat nu are nicio idee despre domeniul de activitate al societății dumneavoastră sau despre modul în care operează afacerea dumneavoastră, probemele de comunicare vor deveni inerente și foarte frecvente.

Acest lucru nu înseamna că, dacă, spre exemplu, firma dumneavoastră produce jucării, veți avea nevoie de un avocat care lucrează numai în industria jucăriilor. Cu alte cuvinte, avocatul va trebui să se adapteze domeniului dumneavoastră de activitate,  să aibă voința de a învăța și de a întelege activitatea companiei dumneavoastră în fiecare zi și cine sunt principalii dumneavoastră clienți și parteneri strategici. Aceste aspecte ar trebui, fără dar și poate, incluse în strategia dumneavoastră juridică.

Desigur, în cazul în care activați într-o industrie specializată și foarte reglementată, veți beneficia, probabil, de sfatul unei persoane care deja cunoaște toate aceste reglementări și aspecte juridice specifice. Dacă deschideți, spre exemplu, o facilitate nucleară ori un centru medical, un avocat care este familiarizat cu o rețea complexă de reglementări implicate în acest tip de proiect va fi cel mai potrivit pentru dumneavoastră.

Alegeți o firmă de avocatură de mărime potrivită 

Există argumente atât pro, cât și contra pentru a lucra fie cu firme mari, fie cu firme mici ori cabinete individuale de avocați. Dacă afacerea dumneavoastră devine următorul Facebook, Amazon sau Tesla, probabil va fi necesară încheierea unei colaborări permanente cu o mare casă de avocatură, care să poată susține volumul de activitate juridică aferentă unui business de asemenea dimensiuni, sau a unor colaborări cu mai multe case de avocatură, de o anvergură mai mică, eventual specializate fiecare într-un anumit sector al activității clientului.

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *