Publicatii

0

Firma de avocatura Bucuresti

Alegerea unui avocat în procedura de divorț (I)

Primul sfat ar fi să nu vă grăbiți în a semna un contract cu primul avocat care vă iese in cale. Util ar fi identificarea a cel puțin trei opțiuni între care să alegeți. În mod evident, trebuie angajat un avocat specializat în dreptul familiei și având totodată experiență în dosare asemănătoare. Un bun avocat va avea cunoștințele legale și experiența de care aveți nevoie, vă va ajuta să înțelegeți strategia procesuală și derularea procesului, sa comunicați și să negociați bine cu partea adversă, să rezolvați problemele într-un mod creativ și constructiv. Indiferent dacă divorțul dumneavoastră va necesita, pentru realizarea sa efectivă, concursul unei instanțe de judecată, avocatul pe care îl veți alege va trebui sa fie experimentat în dreptul procesual, astfel încât acesta să vă poată sfătui în mod corespunzător cu privire la strategia juridică ce va fi adoptată în dosar. Fiind un tip de dosar caracterizat printr-o puternică latură subiectivă, în care fiecare dintre părți va compărea în fața instanței de judecată și va da eventuale mărturii cu privire la fondul cauzei, îndrumarea oferită de către un avocat la debutul divorțului și pe parcursul derulării acestuia, în instanță sau pe cale amiabilă, este esențială.

Primul pas în situația în care doriți să găsiți un avocat potrivit speței dumneavoastră ar fi acela de a iniția un apel telefonic sau a transmite un e-mail către acesta prin care să descrieți pe scurt situația în care vă aflați și care este obiectivul dumneavoastră final. Încercați totodată să aflați informații despre experiența și specializarea avocatului/firmei de avocatură abordat(ă) în dreptul familiei, precum și despre tipul de client pe care îl reprezintă de obicei ori onorariile percepute. Majoritatea avocaților care se ocupă de divorțuri percep un onorariu de avans, pentru studiul dosarului și redactarea unei eventuale cereri de chemare în judecată, precum și un onorariu orar, corespunzător volumului de activitate juridică necesară instrumentării dosarului până la soluționarea acestuia. Unii avocați vor negocia onorariile pe baza rezultatelor anticipate, percepând un singur onorariu ce va acoperi în totalitate activitatea juridică prestată pe întreaga derulare a dosarului. De asemenea, unii dintre avocați vor oferi consultanță gratuită pentru a discuta situatia dumneavoastră specifică și pentru a vă preciza ulterior care ar fi abordarea lor juridică a dosarului.

Nu uitați faptul că întotdeauna, după ce veți conveni cu un anume avocat asupra preluării cazului dumneavoastră, acesta este obligat conform legii să încheie în mod direct cu dumneavoastră un contract de asistență juridică, în baza căruia ulterior va emite factura fiscală și eventual chitanța (în cazul în care plata se va face în numerar) aferentă onorariului convenit pentru preluarea și soluționarea speței. Înainte de semnare, citiți cu atenție toate prevederile contractuale asupra cărora urmează să vă dați acordul, indiferent de circumstanțe, fie că sunteți grăbit, aveți încredere în ceea ce v-a spus avocatul că este menționat în contract, ori acesta vă dă de înțeles că urmează să aibă în scurt timp o întâlnire ori trebuie să plece. Trebuie să aveți în vedere faptul că, odată semnat, contractul își va produce toate efectele sale juridice, indiferent de orice altă înțelegere verbală avută cu avocatul, anterioară sau posterioară semnării contractului de asistență juridică.

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *