Publicatii

Avantajele colaborării cu o casă de avocatură

Chiar dacă în România numărul cauzelor intrate la instanțele judecătorești este unul destul de mare (1.753.865 dosare în 2016 conform Institutului Național de Statistică) și ar putea sugera faptul că românii nu sunt străini de instanțele de judecată, există, însă, și oameni care nu prea știu încotro să se îndrepte atunci când au nevoie de reprezentare juridică, fiind tentați să apeleze la prieteni care cunosc sau care pot să recomande avocați, ori sunt tentați să intre în primul birou de avocat pe care-l întâlnesc pe stradă. Nu este neapărat o abordare greșită, dar nici nu poate garanta succesul în cadrul unui proces. Șansele de câștig în cadrul unui proces cresc considerabil dacă se apelează la o casă de avocatură.O societate de avocatură poate să fie uneori mult mai utilă în cadrul unui proces civil decât un simplu avocat tocmit pentru reprezentare în instanța de judecată. Există de fapt mai multe avantaje pe care le atrage colaborarea cu o casă de avocatură. Sunt câteva aspecte pe care de obicei oamenii le trec cu vederea atunci când se văd nevoiți să caute reprezentare juridică, de multe ori din superficialitate și lipsă de informare sau pur și simplu, după cum spuneam mai sus, contrar statisticilor, din cauza faptului că nu au avut de-a face cu mediul juridic în trecut.

Avantajele colaborării cu o casă de avocatură

Documentele specifice procesului și dovezile vor fi redactate și adunate mai rapid

O casă de avocatură poate să atribuie un dosar mai multor avocați atunci când timpul până la primul termen de judecată este unul destul de strâns. Trebuie redactate documente rapid și trebuie adunate cât mai multe probe. Această soluție este luată în calcul de o casă de avocatură mai ales în situația în care cazul înaintat este unul destul de complex, fiind necesar un volum de muncă destul de mare, un singur avocat fiind dat peste cap.

Putem lua drept exemplu aici un proces pe conflicte de muncă unde zeci de oameni se pot constitui pare într-un proces civil de recuperare a drepturilor bănești de la același angajator. Atunci când trebuie gestionat un dosar în care sunt implicate multe persoane, și volumul de muncă o să fie unul foarte mare pentru un singur avocat.

Șansele de câștig cresc dacă sunt implicate mai multe ramuri de drept

Există situații în care un proces civil poate implica mai multe ramuri ale dreptului: administrativ fiscal, imobiliar, recuperare de debite, etc. O casă de avocatură poate să dețină câte un avocat specializat pe fiecare ramură de drept în parte, fapt ce va crește considerabil șansele de câștig în instanță. Un dosar la care lucrează numai specialiști are reale șanse de reușită. Există și avocați competenți pe mai multe ramuri ale dreptului, în special cei cu vechime foarte mare, însă o casă de avocatură poate obține rezultate la fel de bune dacă deține specialiștii necesari cauzei.

Speța dosarului va fi probabil una deja cunoscută

Avocatul pentru reprezentare juridică trebuie ales nu doar în funcție de experiență, vechime și prestanță, contează foarte mult și rata de succes pe speța în cauză. Un avocat cu multe procese câștigate pe o anumită speță este mult mai recomandat decât un avocat de prestigiu dar care este oarecum străin de ramura de drept necesară dosarului.

Din moment ce o casă de avocatură reunește avocați specializați pe majoritatea ramurilor de drept, sunt șanse foarte mari ca speța în cauză să fie deja una cunoscută, fapt ce va crește automat șansele de câștig în fața instanței de judecată. Interesul oricărei persoane care are nevoie de asistență juridică este să contracteze avocați care au mai avut de-a face cu spețe similare și care au rata de câștig în cadrul proceselor satisfăcătoare.

Avantajele pe care le aduce colaborarea cu o casă de avocatură nu sunt puține la număr. Atât timp cât se urmărește în mod expres obținerea celui mai bun rezultat, nu ar trebui să existe altă alegere, în special atunci când dosarul presupune un volum mare de muncă și sunt necesari avocați specializați din multiple ramuri ale dreptului. De asemenea, nu este o regulă care să stabilească faptul că onorariul unei case de avocatură trebuie să fie mai mare față de onorariul unui avocat care lucrează pe cont propriu, cu propriul birou, nefăcând parte dintr-o societate de avocatură.