Avocat litigii Bucuresti
Alegerea celui mai potrivit avocat în funcție de necesitățile juridice ale clientului (II)
În actualul context economic și social, atunci când vine vorba despre luarea unei decizii importante, atât în viața unei persoane fizice, dar și a unei companii, consultarea unui avocat trebuie să devină o obișnuință. De aceea, demersurile alegerii acestuia reprezintă un aspect foarte important pentru evitarea și soluționarea cu succes a eventualelor probleme de natură juridică de care vă veți putea lovi.
Într-o situație ideală, la fel ca și în cazul unui medic la care mergem periodic pentru consultații și nu doar atunci când apar probleme serioase de sănătate, și avocații sunt persoane pe care este bine să le aveți alături în momentele în care luați decizii în plan juridic.
Desigur că în realitate nu se va întâmpla mereu așa, de cele mai multe ori oamenii apelând la avocați pentru a remedia probleme juridice deja existente și totodată pentru a evita consecințele nefaste ale unor situații critice. În astfel de cazuri, de cele mai multe ori avocatul va fi ales sub presiunea timpului.
Alegerea unui avocat sau a unei societăți de avocatură nu este o misiune ușoară, dar nici imposibilă, în special dacă veți avea în vedere mai multe aspecte foarte importante. Avocații sunt diferiți ca pregătire, experiență și specializare, ca modalitate de abordare a cazurilor, dar și ca tipologie umană. Tocmai de aceea, este bine să știți de la bun început ceea ce doriți să obțineți prin demersul juridic respectiv, dacă vă aflați în fața profesionistului dorit și cât de compatibil simțiți că este față de cazul pe care îl aveți. Din acest punct de vedere, întotdeauana colaborarea cu o societate de avocatură, comparativ cu un cabinet individual de avocatură, vă va oferi opțiuni sporite în această direcție. Înainte de a determina aspectele mai sus amintite, o serie de repere esențiale vor trebui trasate.
Calitatea de avocat o au doar persoanele care sunt înscrise în baroul din care fac parte. De aceea, se impune necesitatea de a verifica avocatul ales în tabloul avocaților, pentru a avea certitudinea că persoana este cu adevărat de profesie avocat și nu aparțile unor alte structuri (firme de recuperare creanțe, firme de consultanță, juriști, etc).
Pe de altă parte, este important de reținut faptul că avocatul nu este obligat să preia cazul înaintat spre studiu și că are libertatea de a-și alege clienții ținând cont de calificarea, principiile și convingerile sale. Avocatul va putea refuza preluarea unui caz atunci când dosarul în cauză nu promite o rezolvare sau are șanse minime de reușită, ori dacă implică mai multe aspecte insesizabile la prima vedere, precum ar fi un conflict de interese, raportul ineficient pentru client onorariu avocat/potențial beneficiu, etc.
De reținut este și faptul că nicio speță nu este identică cu alta și, chiar dacă pot părea a fi de același fel, fiecare speță va avea componente care o vor diferenția ca și grad de dificultate, complexitate ori volum de activitate juridică de celelate. Tocmai de aceea, este recomandat să nu porniți niciodată de la permisa că dosarul dumneavoastră va putea fi soluționat în manieră identică sau asemnănătoare cu alte cazuri de care ați auzit și care au fost rezolvate într-un anumit fel.