Publicatii

0

Avocat Sector 3

Alegerea celui mai potrivit avocat în funcție de necesitățile juridice ale clientului (III)

Atunci când întâmpinați o problema juridică, fie că este vorba despre o problemă personală sau una a firmei pe care o administrați, este indicat să apelați la ajutor specializat. Chiar și când aveți de redactat o adresă spre o instituție publică, trebuie conștientizat faptul că aceasta va fi mult mai bine redactată de către un specialist decât de o persoană lipsită de experiență sau a căreia profesie este o cu totul alta. Avocatul va redacta cererea concis și la obiect, fiind astfel eliminate aspectele care au doar o legătură tangențială cu speța dumneavoastră. Cel care va citi adresa va înțelege mult mai ușor și mai rapid conținutul acesteia, fără a se pierde in amănunte inutile.

În situațiile mai complexe în care ați putea fi implicat, prezența avocatului nu doar că este indicată, dar poate fi considerată chiar o necesitate. Nu este suficient să știți că aveți dreptate, trebuie să și dovediți acest fapt, situație în care e necesar să cunoașteți ce probe sunt utile cauzei și în ce mod aceste urmează a fi administrate și utilizate. În fața instanței de judecată trebuie respectate anumite termene procedurale și îndeplinite anumite practici procedurale, trebuie să știți când și cum să vorbiți în sala de judecată, ce să cereți și când să cereți, ce să prezentați și când anume.

Este important de precizat faptul că doar persoanele care sunt înscrise in tabloul avocaților baroului din care fac parte pot să exercite profesia de avocat. Se impune și necesitatea de a verifica dacă avocatul ales apare pe Tabloul avocaților, întrucât persoanele care nu sunt evidențiate în acest tablou, dar pretind că ar avea calitatea de avocați, exercită fără drept o profesie, săvârșind astfel o infracțiune ce ar trebui, de îndată, să fie reclamată organelor de poliție și Baroului de avocați din zona respective. Chiar și în absența unor asemenea sesizări, este imperative să nu se apeleze la serviciile unor astfel de persoane, a căror ”activitate profesională” v-ar putea produce prejudicii semnificative și iremediabile.

Una dintre cele mai importante calități ale unui avocat este onestitatea/sinceritatea acestuia în relația cu clientul său. Sinceritatea nu este o calitate ce se poate aprecia imediat, însă consultarea cu mai mulți avocați care au un onorariu rezonabil ar putea să ajute clientul să își facă o idee cu privire la onestitatea avocatului pe care ar vrea să îl angajeze. Avocatul, în calitatea sa de sfătuitor al clientului, va trebui să evite să-i spună acestuia doar ce el dorește să audă, încercând în permanență să ofere o părere cât mai obiectivă și realistă asupra chestiunilor supuse discuției. El trebuie să utilizeze un limbaj pe înțelesul clientului și să răspundă, în măsura experienței sale juridice, la toate întrebările adresate de către acesta. Un avocat onest nu își  va îndeamna clienții să deschidă o acțiune în instanță decât dacă aceasta ar fi singura cale prin care se problema clientului său ar putea fi rezolvată. Avocatul trebuie să fie un just apărător al intereselor clientului, un bun mediator si un fin psiholog. Un avocat bun va ști să își țină clienții aproape prin implicare, atenție și empatie, neconsiderând problemele acestora doar ca pe un mijloc de obținere de venituri bănești.

 

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *