Publicatii

0

Cabinet de avocatura

Alegerea celui mai potrivit avocat în funcție de necesitățile juridice ale clientului (IV)

Cum alegeți cel mai bun avocat pentru nevoile dumneavoastră? Serviciile juridice sunt ca orice alt produs: consumatorul efectuează cercetări mai mult sau mai puțin aprofundate asupra produsului înainte de a lua o decizie în cunostință de cauză. În urma mai multor întâlniri cu avocați având experiență în domeniul care vă interesează în mod direct, trebuie să îi analizați cu atenție pe fiecare dintre aceștia. Iată mai jos câteva dintre cele mai eficiente modalități de a alege cel mai bun avocat pentru nevoile dumneavoastră legale.

Una dintre acestea, atunci când aveți drept scop evaluarea capacitatății juridice a unui avocat, este aceea de a purta o primă discuție cu acesta. Majoritatea avocaților oferă o consultație inițială (de obicei o oră sau mai puțin) în mod gratuit. Câteva întrebări importante pe care le puteți adresa în timpul acestei intalniri sunt:

 • Ce experiență are avocatul în domeniul juridic aferent problemei dumneavoastră?
 • Ce vechime are în profesia de avocat?
 • Care este rata sa de succes aferentă soluționării spețelor asemănătoare cu a dumneavoastră?
 • Care este procentajul, din numărul total de dosare ale avocatului, aferent spețelor similare cu a dumneavoastră?
 • Are aptitudini sau certificări speciale?
 • Care sunt onorariile sale și modul în care acestea sunt structurate?
 • Care este persoana care se va ocupa în mod direct de speța dumneavoastră și care este experiența acesteia?
 • Ce costuri suplimentare pot fi implicate, în plus față de onorariul de avocat (taxe poștale, taxe de timbru, deplasări, etc.)?
 • Poate să furnizeze referințe despre sine de la alți clienți?
 • Cum veți fi informat despre evoluția speței dumneavoastră?

De reținut faptul că un onorariu mai mare nu va echivala în mod neapărat cu un avocat mai calificat sau mai competent în rezolvarea problemei dumneavoastră. De asemenea, un onorariu foarte mic poate semnala probleme, lipsa de experiență sau incompetența.

Dupa întalnirea avută cu avocatul, ar trebui să vă puneți următoarele întrebări:

 • Experiența si back-groundul profesional al avocatului sunt compatibile cu nevoile dumneavoastră legale?
 • Avocatul a oferit răspunsuri prompte și amabile la întrebările dumneavoastră?
 • Sunteți încrezător în faptul că avocatul posedă abilitățile și experienta pentru a vă soluționa cu succes cazul?
 • Vă simțiți confortabil cu onorariul perceput și eventual cu modul în care acesta este structurat?
 • Sunteți confortabil cu termenii și condițiile contractului de asistență juridică propus de către avocat?

Înainte de a încheia o colaborare cu un avocat, vă recomandăm să verificați tabelul avocaților baroului din care acesta face parte, pentru a vă asigura de faptul că acesta se află în deplinătatea capacității sale de exercitare a profesiei, ca membru al respectivului barou. De asemenea, în cazul verificării prin intermediul internetului a unui avocat, este recomandat ca, concomitent cu adunarea informațiilor care vă interesează, să acordați o atenție sporită și surselor din care respectivele informații provin. Referitor la acest aspect, evaluările clienților unui avocat vor oferi un indicator destul de obiectiv al standardelor etice al acestuia și al abilităților sale profesionale. Prin intermediul acestora, puteți obține informații prețioase cu privier la etica unui avocat, nivelul de competență, comportamentul, obiceiurile, practicile și reputația acestuia.

Un aspect care vă poate de asemenea spune multe despre un avocat sau o societate de avocatură este sediul acestuia(eia). Biroul de avocatură este ordonat, eficient și bine condus? Ce fel de personal de sprijin (auxiliar) are avocatul? Personalul pare prietenos și util? Este biroul avocatului situat într-o zonă centrală și totodată usor accesibil? Câte persoane lucrează în cadrul biroului? Este o mare parte din spațiul său de birouri neocupat sau dimpotrivă, este supraaglomerat?

Identificarea răspunsurilor la toate aceste întrebări, precum și la cele anterior amintite în cuprinsul prezentului material vă vor ajuta, fără dar și poate, în găsirea partenerului dumneavoastră juridic ce vă va putea apăra în mod optim interesele, indiferent dacă acesta va fi un avocat ce lucrează individual sau poate chiar o societate de avocatură.

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *