Publicatii

0

Despagubiri accidente rutiere

Cum trebuie să procedăm pentru a ne recupera prejudicial suferit în urma unui accident de circulație?

În ziua de astăzi și în special în marile orașe ale țării, traficul rutier prezintă schimbări semnificative raportat la ceea ce exista în urmă cu 10-15 ani. Atât pe străzi, pe marginea carosabilului, cât și în parcări există tot mai multe vehicule, staționate sau aflate în mișcare. Căile de acces se îngustează, iar traficul se constricționează, toate acestea în condițiile unei vieți cotidiene în care cu toții ne grăbim, în încercarea de a rezolva cât mai multe lucruri într-un timp cât mai scurt.

Având în vedere această situație, apar evidente motivele pentru care numărul accidentelor rutiere este în continuă creștere. În cele mai multe dintre cazuri, accidentele sunt cauzate de oboseală și implicit scăderea puterii de concentrare la volan, viteza excesivă neadaptată condițiilor de trafic, precum și neatenția la volan, cauzată de cele mai multe ori de discuții pe care le avem cu alte persoane din mașină, conversații telefonice, cu sau fără dispozitiv hands-free, ori utilizarea în timpul mersului a unui smartphone. În cazul în care ajungem să fim implicați într-un astfel de eveniment neplăcut soldat cu propria vătămare corporală cauzată din vina altei persoane, este important să știm cum trebuie să procedăm.

Astfel, ce va trebui să facem în situația ipotetică în care persoana vinovată de producerea accidentului are mai multe contracte de asisgurare la asiguratori diferiți? Va trebui să ne adresăm fiecăruia dintre acești asiguratori în vederea acoperirii prejudiciului suferit? Răspunsul este nu, despăgubirea urmând a fi plătită integral de către primul asigurator căruia ne-am adresat cu această solicitare.

Ce se va întâmpla în situația în care persoana vinovată de producerea accidentului nu este identificată? În acest caz, Asiguratorul RCA al mașinii implicată în accident și al cărei șofer vinovat nu a putut fi identificat va trebui să achite daunele datorate, atâta timp cât vehiculul în cauză era asigurat și a putut fi identificat cu exactitate. Informații legate de asiguratorul RCA al mașinii implicate în accident și al cărei șofer vinovat de producerea acestuia nu a putut fi identificat pot fi solicitate Biroului Asigurărilor de Autovehicule din România. Persoanele prejudiciate sub orice formă în urma producerii unui accident rutier se pot astfel adresa BAAR pentru a putea obține toate infomațiile disponibile cu privire la conducătorul mașinii în cauză ori la asiguratorul RCA al acesteia. Desigur, pentru o mai rapidă soluționare a unei astfel de situații, precum și pentru eficientizarea demersurilor ulterioare, putem apela cu încredere la aportul unei persoane familiarizată cu asemenea spețe, respectiv un avocat sau o casă de avocatură specializat(ă) în recuperarea prejudiciilor cauzate în urma producerii de accidente rutiere.

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *